Asbest in uw bouwwerk en wat nu?

Op 01 juli 1993 is in Nederland het volledige verbod op de toepassing van asbesthoudend materiaal in werking getreden. In een groot deel van bouwwerken gebouwd voor 01 januari 1994 zijn asbesthoudende materialen verwerkt. Het is vaak toegepast op plaatsen waar dit onder normale gebruiksomstandigheden geen direct risico met zich meebrengt. Niettemin brengt de aanwezigheid van asbesthoudend materiaal in bouwwerken of objecten grote verantwoordelijkheden met zich mee, ongeacht de risico’s.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk op basis van de aan hem/haar toegekende zorgplicht en behoort alle maatregelen te nemen om iedere vorm van blootstelling te voorkomen. Hierdoor zal tenminste bekend moeten zijn welke asbestbronnen zich in het betreffende bouwwerk of object bevinden en welke risico’s deze eventueel met zich meebrengen onder normale gebruiksomstandigheden. Wanneer er geen sprake is van directe risico’s aan de blootstelling van asbestvezels kan kunnen de asbesthoudende materialen worden afgeschermd en/of gemarkeerd. Het is dan raadzaam een asbestbeheersplan op te laten stellen.

Sloop- en/of renovatiewerkzaamheden

Bij sloop- en/of renovatiewerkzaamheden dienen eerst de asbesthoudende toepassingen te worden verwijderd voordat kan worden gestart met de overige werkzaamheden.

Asbestinventarisatierapport

Wanneer u besluit asbest te laten verwijderen dient voorafgaand aan het verwijderen (op een aantal uitzonderingen na) een asbestinventarisatierapport te worden opgesteld door een SC 540 gecertificeerd bedrijf.
Astbesthoudende vloer

 

Asbestcement rookgasafvoeren op gemetseld kanaal